Meebewegen met de Zomer

De zomer begint op 21 juni: de zomerzonnewende. Het is voor veel mensen een periode van activiteit. Veel buiten zijn, naar festivals gaan, een terrasje pakken, gezelligheid en mensen om je heen. 

De natuur is op zijn uitbundigst. De zon schijnt volop en alle bomen, kruiden en planten zitten vol levenskracht. De natuur zuigt de zon op als voorbereiding op een goede oogst. Bewust of onbewust volgt je lichaam en geest de seizoenen. Je voelt je in de zomer, vaak anders dan in de herfst of winter. Veel mensen laden op van de zomer. 

Als je zelf veel warmte of hitte in je hebt, dan kun je de zomer als minder prettig ervaren. Je kunt de warmte of hitte ervaren die je niet goed kwijt kunt en dit kan klachten geven zoals hoofdpijn, migraine, rode uitslag, brandende pijn, of snel gefrustreerd of geprikkeld zijn. Het is dan interessant om te onderzoeken waarom er zoveel hitte in het lichaam zit.

Wat je zelf kunt doen is niet te veel brood eten en voorzichtig zijn met melkproducten. Veel mensen zijn gluten en  lactose gevoelig zonder dat ze dat weten. Hierdoor kan de dunne darm overactief worden. Matig koffie en drink verse muntthee, kamille of citroenmelisse. Laat de gember liever staan. 

Verkoelende voedingsmiddelen helpen je af te koelen en voeden je met de energie van de zomer. Meloen, sinaasappel, appel, kiwi, citroen, peer, mandarijn, ananas zijn verkoelende fruitsoorten, maar ook salades met zomergroente zijn een aanrader. 

Geen reacties

Geef een reactie