24 mei Meebewegen met de Winter
In de winter keert de natuur zich naar binnen. De sapstromen en de kracht van planten en bomen trekken zich terug in de wortels. Vandaar dat bijvoorbeeld smeerwortel geoogst wordt in de late herfst en het begin van de winter, dan zit er de meeste kracht in. De natuur houdt haar winterslaap. Als je meebeweegt met de natuur en ook naar binnen keert, meer rust en slaapt, kom je weer op kracht. De rust zorgt er tevens voor dat je weerstand sterk blijft en je minder vatbaar bent voor verkoudheden of griep.
“The more we rest in winter. The more harvest we can expect in summer”.
In de winter zie je dus een terugtrekkende beweging van de natuur. Dit houdt in dat de processen in je lichaam ook trager verlopen en een terugtrekkende beweging laten zien. Het kan zelfs zo zijn dat het gaat stagneren en je pijn gaat voelen. Het is daarom belangrijk om in beweging te blijven. Vloeiende en rustige bewegingen passen goed bij de winter. Denk hierbij aan Yoga of Zineng Qigong.
Als je jezelf moeilijk kan warm houden, zie je vaak eerst koude voeten ontstaan. Deze kunnen ook bleek worden. Ook als je moe wordt, kun je bleek worden. Het bloed trekt zich dan terug uit de perifere delen, zoals voeten, vingers, neus, borsten en billen en stroomt naar het centrum, daar waar de belangrijkste organen zitten, zoals hart, longen, lever en nieren.
Een klacht in de winter kunnen winterhanden en wintervoeten zijn. Heb je hier last van dan is het dagelijks insmeren van je handen en voeten met hypericum olie een goede manier om de doorbloeding op gang te brengen.
Qua voeding kun je in de winter het best verwarmende voeding eten. Lekkere soepen van pompoen of knolselderij. Een stoofpotje van rund, wild of vegetarisch. Eet lekker veel wintergroente, zoals boerenkool, pastinaak, prei, venkel, zoete aardappel uit de oven, witlof en gebruik verwarmende kruiden zoals, kaneel, gember, kardemon, kruidnagel, kurkuma, anijs, nootmuskaat, sterrenmunt, rozemarijn of knoflook. Je spijsvertering zal je dankbaar zijn.
Geen reacties