21 jun Natuurgeneeskunde – holistische aanpak
Een holistische aanpak gaat ervan uit dat lichaam en geest invloed hebben op elkaar. Je kijkt bij een fysieke klacht altijd hoe iemand mentaal reageert (piekeren, het niet los kunnen laten, zich zorgen maken) en welke emotie(s) (verdrietig, boos, bang) hij of zij daarbij laat zien.
Je kijkt ook hoe iemand iets opneemt, verwerkt en uitscheidt. Hoe gaat iemand bijvoorbeeld om met kritiek. Laat hij het helemaal binnenkomen of houdt hij het buiten zich? Hoe verwerkt hij het? Blijft hij malen? En hoe laat hij het los? Is dat na 5 minuten, na een halve dag, of duurt dit een week? Al dit bovenstaande zegt iets over de uitscheidingsorganen.
De uitscheidingsorganen zijn:
- de spijsvertering:
- de lever/gal
- de urinewegen
- de luchtwegen
- de huid
- de geslachtsorganen
Uitscheiden doe je op alle niveaus. Kijk je bijvoorbeeld naar de luchtwegen, dan is dit slijm ophoesten, niezen, verkoudheid, van je afpraten, huilen, zingen, je laten inspireren, etc. Gaat er iets niet goed met de uitscheiding, dan blijven er afvalstoffen achter en word je ziek. Hoe meer afvalstoffen er in je lichaam blijven. Hoe zieker je wordt.
Mini casus:
Een vrouw van 25 heeft chronische keelontsteking. Het is op haar 20ste ontstaan en ze heeft het 2 keer per jaar. Ze zat toen in een moeilijke relatie en durfde niets te zeggen, omdat ze bang was voor ruzie. Ze heeft altijd moeite gehad om zich uit te spreken en houdt zich vaak in. Momenteel zit ze in een werksituatie met een dominante baas. Ze vindt hier wel wat van, maar zegt het niet.
Ze laat zich ondersneeuwen en moet thuis vaak huilen. Huilen lucht wel op. In het werkoverleg durft ze ook niks te zeggen. Het maakt haar onzeker en verdrietig. Ze voelt zich niet thuis op haar werk, maar ze zit er al 5 jaar en weet ook niet goed wat ze anders wil. Ze is een emotie-eter en houdt vooral van hartige voeding. Ze heeft veel wc papier nodig als ze een grote boodschap moet. Ze krijgt iedere keer antibiotica voor haar keel.
- Lichamelijke klacht: chronische keelontsteking
- mentaal/ emotionele reactie: niet goed kunnen zeggen wat ze wil, zich inhouden
- Sociale reactie: zich laten ondersneeuwen. Zich niet durven uitspreken in een groep
- Spirituele reactie (zingeving): niet goed weten wat ze anders wil.
Je kijkt bij een klacht dus altijd naar het totale beeld dat iemand laat zien. Je kijkt naar leefstijl, omgevingsfactoren, wat de klacht verbetert of verergert, welke orgaansystemen je opvallen en of ze onderdrukkende medicatie gebruikt.
Als je naar de orgaansystemen kijkt vallen bij haar de luchtwegen op (chronische keelontsteking, huilen, zich niet durven uitspreken, zich laten ondersneeuwen) en de lever/gal (hartige voeding, veel wc papier nodig hebben). Aan de hand van alle bevindingen ga je samen bekijken wat nodig is om gezonder te worden.
Vind je dit super interessant en wil je er meer over weten? Volg dan onze 3-daagse basistraining Natuurgeneeskunde.
Geen reacties